Започнаха празненствата по случай 50-годишнината от обявяването на Своге за град

IMG_0063 В сряда (18 юни) започнаха честванията, посветени на 50-годишния юбилей на град Своге. Началото бе дадено в 12:00 ч. с кръгла маса на тема „Своге – природа и култура“, организирана от Нов български университет, НЧ „Градище-1907“ и  свогенската професионална гимназия „Велизар Пеев“. В 17:00 ч. на централния площад се състоя официалното откриване, където бе отслужен водосвет и бяха вдигнати знамената. Впечатляващ спектакъл, IMG_0067въпреки дъжда и неприветливото време, бе представен от гвардейския духов оркестър. Тържествеността на случая бе подсилена от атрактивни изпълнения на мажоретни състави към читалището.

В петък, 20 юни, от 18:00 ч. на голямата сцена на читалището в Своге ще се играе постановката „На сватба“ по Камен Донев от местния любителски театър „Асорти“. Режисьор е Мариета Любенова, а входът е само 2 лева.

Съботата след това е отредена за спортни събития по повод 50-годишнината. На 21 юни от 10:00 ч. ще се проведе шахматен турнир пред читалището. Записването за него е на място същия ден. Също от 10:00 ч. се организира и младежки футболен турнир на изкуствения терен в градския спортен комплекс. Учредени са призове за най-добър играч, голмайстор на турнира и за най-добър вратар. От таксата за участие ще се формира награден фонд, който ще бъде разпределен между първите три отбора. Те също така ще получат купи и медали.

От 14:00 същия ден ще се чества и друг юбилей на градския стадион – 90 години футболен отбор.

23 юни е денят за изложби. Ще бъдат представени фотографска, кулинарна и етнографска изложби от 17:30 ч. в голямото фоайе на читалище „Градище-1907“. От 18:00 ч. в Арт рок кафе ще се състои представяне на дебютния роман „Нестинарка“ на Бистра Спасова, за който критиката казва, че въвежда нов тип съвременно повествование в българската литература.

На 24 юни пак там ще се състои среща на поколенията от 17:30 ч., а на 27 юни в същия час Общинския съвет ще проведе тържествена сесия в конферентната зала на ПГ „Велизар Пеев“.

Кулминацията на тържествата ще бъде съботният фестивал „Огньове в дефилето“ на 28 юни, който започва в 10:00 ч. на централния площад и завършва с празничен концерт-заря „50 години Своге град“ от 21:00 ч.

На Петровден – 29 юни – е традиционният събор на общинския център Своге.