Пролетно почистване в Лакатник

„ЗА Лакатник без боклуци” е мотото, под което за поредна година ще се проведе пролетно почистване в Гара Лакатник. То е планувано не на шега за събота, 1-ви април и ще включва оборка на крайпътни пространства и пътеки, боядисване на бордюри и огради, почистване на дворове на обществени сгради.

Инициатори тази година, освен традиционният организатор Кметството в селото, са местни ентусиасти, представители на регионални неправителствени организации. До сега почистването се правеше непосредствено преди събора на Гара Лакатник през май, като включваше и разчистване на туристическите пътеки на скалите от камъни и боклуци, окастряне на избуяли храсти, подготовка на крайгаровите платна за детски рисунки. „Не е нужно всеки път да има конкретен повод, за да направим селото си по-чисто и по-красиво”, казват младите ентусиасти Светла, Лили и Станислав и инициират тази година ранно пролетно почистване. От Кметството откликват и осигуряват метли, ръкавици, чували, бои и четки.

Целта е почистването е да обхване повече територии на Гара Лакатник, като организаторите апелират всички да разчистят следите от зимата пред къщите си, а всеки, който желае, да се присъедини към групата в 10:00 ч. на Площада. Така селото тази година планувано ще започне освежаването си на няколко етапа, за да посрещне чисто и приветливо големите празници на 12 и 13 май.