Седмицата на гората стартира с масово разчистване на боклуци в Лакатник

Десетки чували с боклуци събраха доброволците, жертвали слънчевия съботен ден на Първи април за масовото пролетно почистване в Гара Лакатник. То трябваше да обхване всички махали на селото, но силите на включилите се в проявата не стигнаха за справяне с многото неразградими отпадъци в обществените пространства. Освен организаторите, в инициативата взеха участие служители на местното кметство, младежи и доброволци. В почистването се включиха голяма част от Младежката организация в Лакатник, както и лично кметът на Гара Лакатник Иван Михайлов и общинският съветник в свогенския ОбС Веселин Запрянов.

Успоредно с разчистването, в Гара Лакатник се състоя и инициативата „Лесовъд за един ден“ на земеделското министерство по повод Седмицата на гората. Младежи засадиха иглолистни дръвчета, предоставени от горското стопанство в Своге. Освен това, те се включиха и в почистването, като разчистиха училищния двор и дадоха личен пример как да се грижим за природата и околната среда.

В края на април предстои още едно масово почистване в Гара Лакатник, като този път то ще акцентира върху подходите на пътеките към Лакатнишките скали. Традиционно то се прави всяка година във връзка с празниците на селото. Двете инициативи се провеждат под мотото „За Лакатник без боклуци“ и са плод на инициатива на местната общност с подкрепата на Кметство Гара Лакатник.

снимка: Лили КРЪСТАНОВА