С уъркшоп стартира конкурсът "Щрихи от Дефилето"

С уъркшоп в дъждовната неделя на 23 април стартира конкурсът за детско и младежко художествено творчество „Щрихи от Дефилето” на името на Мирон Манлихеров. Презентация и открит урок-беседа бяха подготвили организаторите във фоайето на читалище „Искърски пролом” в Гара Лакатник. В мероприятието се включиха деца от всички възрасти, младежи и родители.

Уъркшопът започна в 13:00 ч. с мултимедийна презентация, водена от Анастасия Манлихерова – лектор, събитиен мениджър и пиар специалист. Тя показа кадри от рисунки на Мирон Манлихеров, негови произведения в обществени пространства и сгради, моменти от негови творчески вдъхновения. Чрез увлекателен разказ за живота на твореца публиката се докосна до житейски картини от земния му път.

След това Мануела Манлихерова – преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ „Св. Климент Охридски” и ръководител на медийни проекти, показа основни техники в рисуването и в продължение на няколко часа напътстваше малките художници. Дванадесет деца се включиха в урока, като по задание нарисуваха своя интерпретация на картината на Мирон Махлихеров, изобразяваща Лакатнишките скали върху стена в читалищното фоайе. Малките творци имаха възможността да рисуват с моливи, акварелни или темперни бои, предоставени от Община Своге. Четките, с които изпъстриха в цветове белите листа, както и моливите, с които скицираха първоначално картините си, бяха на художника. Ниските температури не отказаха участниците, които увлечени в творчеството, изпълниха заданието до финални щрихи. Зад някои от произведенията организаторите видяха истински таланти.

С това събитие бе дадено началото на конкурса, който е общински и в него може да участва всеки на възраст от 5 до 18 години. Заявки за участие има в библиотеката на читалище „Градище” в Своге, както и он-лайн тук. Картините се събират до 28 май 2017 г., след което ще бъдат оценени от жури. Отличените произведения ще бъдат обявени на 2 юни 2017 г. в ОУ „Христо Ботев” – Гара Лакатник, а най-добрите ще бъдат включени в изложба в град Своге.

Инициатори на конкурса, който се предвижда да стане ежегоден, са екипът на сайта www.lakatnik.info и дъщерите на художника – Анастасия и Мануела Манлихерови, като събитието се осъществява с подкрепата на кметството в с. Гара Лакатник и местното училищно настоятелство.

Мария ЛАЗАРОВА

Лили КРЪСТАНОВА

[poll id=“6″]