Традиционният поход до връх Яворец тази година ще е на 31-ви януари

 

Туристическият поход до връх Яворец (1393 м.) над село Лакатник ще се състои в последния ден на януари 2015 г. Походът датира от 1964 г. Провежда се ежегодно всяка последна събота от месец януари.
Тръгва се в 10:00 ч. от площада в село Лакатник. Трае около 2-3 часа, в зависимост от метеорологичните условия и числеността на групата. До изходната точка може да стигнете с кола, автобус (9:00 ч. от Гара Лакатник) или пеша от Гара Лакатник (около 1 – 1,30 часа).
Необходима ви е зимна планинарска екипировка или сходни топли връхни дрехи, задължително непромокаеми обувки/ботуши (по възможност и гети), шапка и ръкавици и слънчеви очила, съобщават организаторите от местното туристическо дружество „Лакатнишки скали“ и ПСС-Лакатник. Също така, телефоните трябва да са добре заредени. Вода и нещо подкрепително за хапване за из път  също е препоръчително да се носи. На върха се палят огньове за цър-пър и се разливат тежки вина за сгряване. Връщането е по два маршрута – обратно по същия път или през хижа Тръстеная (около 2 часа до хижата) с възможност за нощувка,от където има маркиран туристически маршрут до Лакатник.