Удостоиха посмъртно Мирон Манлихеров със звание "заслужил гражданин"

Със званието „заслужил гражданин на град Своге“ свогенският Общински съвет удостои посмъртно художника Мирон Манлихеров (1936 – 2016 г.). Предложението е на постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедание към местния парламент. Решението беше взето единодушно вчера на редовна сесия на ОбС-Своге, проведена от 17:30 ч. в лекционната зала на ПГ „Велизар Пеев“.

Удостояването със званието на Мирон Манлихеров случайно съвпадна с основополагането на конкурс за детско и младежко художествено творчество на негово име. Конкурсът ще стартира тази неделя (23.04) с презентация и уъркшоп във фоайето на НЧ „Искърски пролом“ – с. Гара Лакатник.

Мирон Манлихеров е роден на 16 юни 1936 г. в Михайловград, днес град Монтана. От дете проявява интерес към рисуването. В младежките си години се обучава при италианския художник Джозефино, който го научава на тънкостите на живописната техника на масленити бои  и как да улавя и изобразява по прецизен начин всеки един детайл. Младият художник се подготвя за кандидатстване в Художествената академия в София и бива приет специалност Стенопис. Поради семейни причини не записва това обучение, което обаче не го спира до края на живота си да продължава да рисува, да прави изложби и да обучава свои ученици.

Сред множеството си пейзажи, нарисувани през годините, той е отделил специално място на живописната красота на региона – внушителните Лакатнишки скали, лъкатушещата река и виещата се покрай нея железопътна линия, прекрасните природни кътчета.

Мирон Манлихеров е оставил в наследство стотици маслени платна, изобразяващи най-вече красотата на българската природа, графики и изрисувани цели стени в частни домове и в обществени пространства. Основни теми на неговото творчество са пейзажите от различни кътчета на страната – гори, реки, водопади, морето, морския залез; старинните градове на българското Черноморие със своите калдъръмени улички и стари къщи, Родопите с типичните за региона високи дувари и местните хора с традиционните си носии, също така Копривщица, Боженци; забележителности като Дяволския мост, натюрморти, портрети на забележителни исторически личности като Ботев и любимия му Васил Левски.

Незабравими остават шедьоврите, пресъздаващи природата в Лакатник: „Пролет на Държанчова нива“, „Величието на Лакатските скали“, „Играта на река Пробойница“, „Водопада Скакля“ и още много съхранени върху платната му кътчета от Миланово, Дружево и околностите.

Художникът е осъществил над 30 самостоятелни изложби в София, в Своге и други места из страната. Създал е над 1500 картини с маслени бои, голяма част от които са подарени или откупени от негови почитатели. Част от средствата е дарил на деца, нуждаещи се от скъпо лечение в чужбина. Негови картини днес има освен в частни домове, и в художествени галерии, в училища, болници, детски градини, читалища, при това не само в България, а и в Испания, Германия, САЩ и др.

Творецът е и добър преподавател. Той оставя отлични впечатления у учениците си по време на учебната дейност в Младежки дом „Александър Вутимски“ в гр. Своге, не само като учител, но и като човек със своето сърдечно отношение. Негови най-изявени наследници сред учениците му са Албена Александрова, Поли Атанасова, Цветан Мариянов и Валентин Кръстев. Откритие на художника сред малките ученици е Славина Маркова, която е и неговата последна ученичка.

На снимката: Мирон Манлихеров с Поли Атанасова