ФК Искър 2005

Екът на „Искър 2005” Лакатник


Гара Лакатник винаги е било селище с дългогодишни традиции, както в културен, така и в спортен план. В селището винаги е имало и продължава да има талантливи и самодейни хора. Доказателство за това е и футболният отбор на Лакатник – ФК ИСКЪР 2005. Отборът датира от около 1926 – 1927 година , а стадионът се е казвал Лакатник и Дружба. Това е тим с история и добро име през годините във футбола в софийска област. Носил имената ФК Милан , ФК Искър, днешният ФК ИСКЪР 2005 продължава да радва почитателите на футбола в района.

През 2004 година момчетата от Искърското дефиле заслужено се пребориха за първото място в групата си , с право на участие във „В” група. По стечение на независещи от човека обстоятелства, обаче, по това време стадионът в Гара Лакатник бе разрушен от свлачище. Това е и причината, която спира отбора да заиграе в редиците на „В” група. Липсата на подходяща база и средства принуждава ръководството на лакатския отбор да предостави правата си на ФК Драгоман. Времето минаваше и този стадион, ехтящ някога от викове на запалянковци и детски смях, все пустееше. Но и това не се оказа спънка пред „лакатските лъвове” да се откажат от стремежите и целите си. На следващата година те създадоха ФК „Искър 2005“, за да могат отново да практикуват любимия си спорт. Момчетата играеха домакинските си мачове на чужд терен – в Гара Бов или град Своге. Въпреки че няма нищо по – хубаво от това да играеш пред собствена публика, да усещаш подкрепата на приятели – това амбицира много повече – въпреки това те продължаваха да бъдат отбор. А хората просто искаха на това пустеещо място отново да падат голове…
Чакането си струваше. На 12.10. 2013 година с много музика, скара , бира, програма от читалище “Искърски пролом” при Гара Лакатник и футболни двубои между детски отбори от община Своге, местните жители отпразнуваха новата си придобивка – съблекални на стадиона. След ремонта на стадиона в Своге, съблекалните в Лакатник са втория по – мащабен проект от този тип на територията на общината. Разбира се, най -голяма радост на феновете дошли на стадиона в Лакатник, донесе отборът на ФК Искър, който изигра първото си домакинство брилянтно и след драматичен развой на мача, успя да победи съперника си Спортист ( Драговищица). Момчетата от Дефилето използваха случая, за да покажат и новите си екипи, с които се състезават и в момента.
Първия дял от сезон 2013/ 2014 ФК Искър 2005 , Лакатник завърши на 5то място. През пролетта Искър стартира първенството без двама ключови играчи, допринесли много за развитието на отбора. Боби Спасов, който стана футболист на ОФГ за 2013 и Георги Иванов са вече в редиците на Спортист Своге. За това пък в отбора се завърнаха други безспорни таланти като Момчил Алексов и Милен Кръстев.
Иван Вазов посвещава, на величествената природа в Лакатник, стихотворението си „ Екът на Лакатнишките скали”. Сега викове на запалянковци и футболисти отново събудиха този ек на стадиона край река Искър. Годината е 2014 – ФК ИСКЪР 2005 отново играе домакинските си мачове на собствен терен, има резервни скамейки и се радва на нова добре оборудвана съблекалня, а за дошлите на стадиона фенове, студената бира на Пинката винаги е в страхотна комбинация с качествения футбол .
Пожелаваме на ФК Искър 2005 – Лакатник много победи и незабравими футболни емоции.

Лили Кръстанова
09.05.2014

 

Стадион Гара Лакатник


Галерия


 

AКТУАЛЕН СЪСТАВ НА ИСКЪР 2005 – ЛАКАТНИК, СЕЗОН 2014/2015


Ивайло Иванов – вратар, десен бег, капитан и президент на отбора
Теодор Спасов – вратар
Калин Филипов-играещ треньор,стопер
Валери Димитров – централен защитник
Велизар Крумов – централен защитник
Милен Кръстев – централен полузащитник
Алекс Лозанов – дефанзивен полузащитник
Николай Петков –либеро
Явор Владимиров –либеро
Борислав Петров – десен халф
Момчил Алексов – ляв халф
Любен Илиев – крило
Марио Христов(юноша на Локо Мездра) – ляв халф – бег
Владимир Петров – ляв бег
Николай Съботинов – нападател
Георги Иванов – нападател
Деян Маджаров -нападател

Медицинско лице на отбора


Медицинско лице на отбора: Катрин Борисова

Катрин Борисова студент VI-та година в МУ София стажант в МБАЛ – Своге

Крайно класиране на окръжна футболна група София – ЗАПАД за изминалия сезон 2013/14г.


 

klasirane

 

Вашият коментар