108 туристи на Яворец тази година

16195581_1625990087416156_6587469366663977021_nТрадиционният лакатски поход до връх Яворец в Западна Стара планина, датиращ от 1964 г., става все по-масов. 108 души от цяла България тази година на 28 януари изкачиха 1393-метровия връх над село Лакатник в зимна приказка. Ясно и тихо време, слънце, дълбок сняг  и кристални гледки към Витоша, Рила и Стара планина съпътстваха туристите. Няколко организации взеха участие – освен „домакините” от туристическото дружество в Лакатник и отрядът на Планинската спасителна служба – Лакатник, за поредна година се включи и велосдружение „Велокрация” от Своге. Силно присъствие отбелязаха Бов и Мездра.

За първи път  Яворец бе щурмуван по три маршрута – от село Лакатник, от село Бов и от хижа Тръстеная. Срещата на върха бе като кадър от филм – импровизирани лагери, изсечени в снега, приютиха множеството, огромни огньове стоплиха несвикналите със зимната планина, разляха се тежки вина, сготвиха се най-вкусните шишове. Атмосфера, наситена с добро настроение, хубави хора и много приятелства – това е печатът на зимния Яворец. Поход, основан преди повече от 50 години от местните хора и запазил духа на автентичното планинарство и неподправената любов към природата във всичките й превъплъщения в планината през зимата.

Към момента няма маркирани туристически пътеки към върх Яворец (1393 м.н.в).  Той се намира на границата между селата Бов и Лакатник, на два часа от двете населени места и на час и половина от малиновата плантация при хижа Тръстеная. Пътят до хижата е проходим с кола при зимни условия, както и към селата. До с. Лакатник има редовен автобусен транспорт два пъти дневно. Възможностите за нощувка са на хижа Тръстеная, както и в туристическите обекти с места за настаняване в споменатите села.

текст: Мария ЛАЗАРОВА
снимка: Петър СИМЕОНОВ