ПСС-Лакатник сред елита в планинското спасяване в България

Отдясно-наляво: Валентин Банков, Кирил Илиев, Чавдар Вунчев, Лъчезар Вунчев. Наградата връчва Веселин Ганчев, председател на УС на ПСС. снимка: БЧК

Отдясно-наляво: Валентин Банков, Кирил Илиев, Чавдар Вунчев, Лъчезар Вунчев. Наградата връчва Веселин Ганчев, председател на УС на ПСС. снимка: БЧК

IMG_0345 IMG_0356 IMG_0357

Отлична форма и експертно познаване на технологията на планинското спасяване показа отрядът на ПСС-Лакатник в годишния летен технически преглед на спасителната служба на 25-ти октомври в местността Узана в Централния Балкан. Лъчезар Вунчев, Кирил Илиев, Чавдар Вунчев и Валентин Банков са имената на спасителите, които донесоха успеха на отряда. Ръководителят на екипа Лъчезар Вунчев при награждаването вечерта след състезанието благодари на организаторите за високото ниво на подготовка на техническия преглед. Той също така изрази увереност, че добрата спасителна дейност в планината зависи след отличната подготовка най-много от умението да се работи екипно на терен.

IMG_0325Прегледът се състоя в снежна буря и минусови температури на около 1200 м.н.в. Той имаше състезателен характер и протече под формата на действителна спасителна акция. Въпреки очевидно неблагоприятното време, още рано сутринта преди състезанието спасителите бяха категорични, че летен преглед ще има. Те наблегнаха на факта, че това е тяхната работа в планината, независимо от метеорологичните условия.

Общо 22 отбора на отряди от цялата страна участваха в мероприятието. IMG_0348Призовите три места заеха отборите на София-2 (1-во), Троян (2-ро) и Лакатник (3-то). Те получиха плакети и предметни награди.