За алпийския тролей на Лакатнишките скали

at1 Повече от деситилетие вече направата на алпийски тролей над Алпийска поляна на Лакатнишките скали е неизменна част от традиционните двудневни празници на Гара Лакатник по случай събора на селото.

От 2003 година насам всяка втора събота на месец май спасители от ПСС – Лакатник правят стометров тролей посредством стоманено и алпийски въжета с демонстрационна и атракционна цел.  През целия ден момчета от отряда спускат смелчаци по него и бдят за сигурността на десетките туристи, дошли да се включат в необичайните атракции или просто да се полюбуват на красивата природа и впечатляващите панорами към Искърското дефиле.
at2
Тролеят води началото си от средата на 60-те години на 20-ти век, когато алпинисти от тогавашния елит го опънали за първи път и сформирали туристически събор на Алпийска поляна. Мястото е сочено за емблематично за българския алпинизъм, десетки поколения елитни катерачи тренират и усъвършенстват уменията си именно там.

Началото на тролея е свързано с имената на легендарния Енчо Петков и на единствения професор по алпинизъм в света Георги Атанасов – Джижи. Скоро след това тролеят спира да съществува, докато през 2003 година спасители от ПСС – Лакатник – Емил Ангелов, Васил Русинов, Кирил Илиев, Иван Георгиев, Валентин Лазаров и Страхил Вунчев – възстановяват традицията. Гости на първия тролей в наши дни са друга легенда на българския алпинизъм и планинското спасяване у нас – Огнян Балджийски и Венелин Петров – също дългогодишен планински спасител и алпинист. От тогава до днес алпийският тролей се прави всяка година. Желаещите да се включат в адреналиновото приключение трябва да са пълнолетни лица или непълнолетни лица, задължително с придружител. Всеки може да участва, като преди това задължително попълва декларация за осведоменост и съгласие.