Приветствие на кмета на Гара Лакатник по случай празниците на селото

Скъпи жители на Гара Лакатник,

Драги гости,

Добър вечер!

Добре дошли на годишните празници на Гара Лакатник!

Прекрасно е чувството да видя толкова много, стотици хора тук. Искам да поднеса специалните си приветствия към тези от вас, които се завръщат в родното си място специално за този празник – Добре дошли у дома!

И тази година празниците на Гара Лакатник се състоят в традиционния си формат – атрактивни и много емоционални, наситени с вълнуващи и колоритни събития.

Днешният ден започна с конкурса за детска рисунка, който всяка година преобразява входа на селото и посреща идващите с прекрасни пейзажи и умилителни рисунки, плод на детско творчество. Години наред децата ни бяха напътствани в дебрите на изобразителното изкуство от един майстор на пейзажа, удивителен и сърцат човек, приятел на Лакатник, който ни напусна преди броени дни. Мирон Манлихеров си отиде от този свят, но неговите картини винаги ще топлят сърцата ни със своето спокойствие, с позитивните чувства, които внушават и с любовта към природата и към българското, която струи от тях. Заветът му към всички нас бе – Обичайте България! Пазете природата! и той ни учеше на тази любов с изкуство.

Селището ни е надарено с изключителна природа и на нас се пада отговорността да го превърнем отново в притегателно място за туристите в Искърското дефиле. Прекрасен повод за привличането на стотици посетители тук са днешните празници.

Тролеят на алпинистите, празникът на детската рисунка, водосветът при Кръста на загиналите планинари, факелното шествие, празничната програма на нашите самодейци от читалището, са събития, които правят празникът на Лакатник уникален. Това е ценност, която всички ние през изминалите години съумяхме да съхраним, но и да надградим с поглед към бъдещето. Длъжни сме да пазим и предаваме напред традициите си, защото именно те показват истински нашата същност и ни определят като лакащани. Длъжни сме и да ги продължаваме, обогатяваме и надграждаме, защото това е залог за нашето достойно бъдеще.

Реализацията на всички тези мероприятия не би била възможна без солидната подготовка и подкрепата на хора, институции и организации, с които сме работили заедно през годините, помагали сме си и сме градили настоящето.

Бих искал да изкажа своята благодарност на Община Своге, на момчетата от ПСС-Лакатник и на техните сътрудници, и на нашите спонсори – Веселин Запрянов, Георги Панов, инж. Георги Колев, фирма „Екоинмат” АД.

Искам да благодаря и на художествените ръководители на съставите за тяхната всеотдайност и сърцатост. Поздравявам нашите деца, които с такова вълнение очакват да ни представят програмата си. Те са нашето бъдеще и ние се гордеем с тях!

Честит празник!

Иван Михайлов

Кмет на Гара Лакатник