Другата седмица са празниците на Гара Лакатник

Традиционните празници на Гара Лакатник предстоят през идния уикенд. Те ще започнат в събота – тази година, 13 май – с празник на детската рисунка в 10:00 ч. Малчугани ще рисуват върху платната при ЖП прелеза цветни картини. По същото време момчетата от ПСС-Лакатник и техни приятели ще направят алпийски тролей на Лакатнишките скали. Той ще бъде близо сто метра и ще се спуска от Идеалния ръб на Черната стена до заслона на Алпийска поляна. По него до 17.00 ч. адреналина си ще могат да качат всички смелчаци над 18 години.

Привечер предстои традиционният водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна. След това от Паметника на септемврийци ще потегли факелно шествие. В него може да се включи всеки пълнолетен, стига да се е снабдил предварително с факла. Огненото шествие ще се извие като змия през стръмните пътеки в тъмнината, озарявайки скалите с празнични отблясъци.

Около 10 часа факлоносците ще пристигнат на Площада в Гара Лакатник, където, под звуците на българския химн, ще се развее трикольора над огромен огън. После кметът на селото Иван Михайлов ще поздрави присъстващите с тържествено слово, а администраторът на www.lakatnik.info  и основен идеен генератор на сайта – Станислав Балев – ще направи кратка презентация на платформата.

Празникът ще продължи с програма на самодейните състави от Гара Лакатник. В част от нея кръшни момичета ще нарисуват със стъпки върху сцената хореографското майсторство на художествените ръководители към НЧ „Искърски пролом“ Емил Петков и Даниел Павлов.

После под звуците на жива музика ще се извият кръшни хора, а кулминацията на вечерта ще бъде заря, която, както е добре известно в околността, в Лакатник винаги е зрелищен спектакъл.

В неделя – на 14 май – е Събора на Гара Лакатник, когато над селото ще се понесе аромат на печено агнешко и гостоприемни домове ще посрещнат роднини и приятели.