Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

Днес е денят за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори, в който е забранена всякаква предизборна агитация.

Изборният кодекс не допуска поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от

50 метра от входа на сградата, в която ще се гласува. Тази забрана важи за изборния ден до края на гласуването.

Забранено е обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

6 897 881 избиратели ще могат утре да пуснат бюлетина за 18 партии, 7 коалиции и трима независими кандидати (в Благоевград, Бургас и Хасково).

Гласуването на 5 октомври започва в 6 ч. сутринта и ще продължи до 19 ч. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 20 ч.

В страната врати ще отворят 11 434 секционни избирателни комисии, като от тях 96 са подвижните избирателни секции. Българите зад граница ще могат да гласуват там, ако има разкрита секция, дори и да не са подали заявление за гласуване в чужбина.

Студентите могат да гласуват в населеното място, в което учат срещу заверена студентска книжка и документ за самоличност. Ако нямат заверена студентска книжка, ще могат да гласуват и с уверение от съответното висше учебно заведение, че се обучават в него.

Източник: Dnevnik.bg
Оригинална страница