Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Какво се случи в Лакатник през 2018

Няколко по-значими събития белязаха 2018 за лакащани.

Годината започна с честване на Йордановден на 6-ти януари на езерото срещу Гара Лакатник. В страхотна атмосфера и време нетипично за януари лакащани отбелязаха един от най-големите православни празници – Йордановден. На езерото до ресторант Пещерата срещу Гара Лакатник дойдоха млади и стари да почетат Богоявление. Празникът, който се провежда за четвърта поредна година, започна с тържествената литургия Велик водосвет, отслужена от отец Константин.  Вероятно хубавото време, което въобще не бе зимно, накара близо 20 мъже да се хвърлят във водата за Кръста, който свещеникът хвърли. Късметлия тази година се оказа Илиян Димитров от Гара Лакатник.

Може би най-запомнящото се събитие за годината бе спускането на 40-метрова мартеница на 1-ви януари от скалите срещу Гара Лакатник. Мероприятието бе организирано съвместно от кметство Гара Лакатник  и кметство Миланово, по инициатива на лакащани. Организаторите получиха безвъзмездната помощ на ПСС-отряд Лакатник и техни приятели – реализирали екстремното спускане. Събитието подкрепи и Природен Парк Врачански Балкан, който е и един от основните спонсори. Мотото, което избраха двете селища е – Гара Лакатник и село Миланово, защото заедно можем повече! Както знаете познатите на всички като Лакатнишки скали, се намират на територията на село Миланово. То има в пределите си този скален феномен, а лакащани имат привилегията да му се наслаждават. В основата на празника бе Йорданка Тодорова от Гара Лакатник. Лъчезарна, слънчева жена, която милее за родния край. Обича българските обичаи и традиции и се стреми да ги пази и предава. На най-българския празник, когато е гост на Гара Бов по случай 3-ти март, у Йорданка се заражда идеята за мартеница, която да украси скалите срещу Гара Лакатник. Така на 1-ви март 2018 идеята й стана факт.

Баба Марта 2018_0419.JPG
Баба Марта 2018

Разбира се, не може да подминем и празниците на Лакатник, които за поредна година събраха гости от цялата страна. В съботния ден на 12-ти май малки художници, запретнали ръкави рисуваха чудни пейзажи на платната край ЖП прелеза. Ентусиазирани, те се погрижиха всеки, който идва в Лакатник да се усмихне на детските им творби, от които лъха невинност, добрина, спокойствие. По същото време почитатели на силните усещания се спускаха с Алпийския тролей над Алпийска поляна. По смелите искаха да повторят изживяването, а някои се отказаха, когато застанаха на ръба на скалата. До късния съботен следобед много хора се възползваха от безплатната атракция организирана от ПСС-Лакатник. След залез слънце към 21 часа факелното шествие прониза притихналите в тъмнина Лакатнишки скали. Светлините им се нижеха по пътеките насреща като броеница. Гледката е страхотна.

На 17.09.2018 год., ученици, учители и родители, посрещнаха първия учебен ден в ОУ „Христо Ботев“ в Гара Лакатник. С тържествена програма всички те минаха през училищния праг, за да се потопят в магията на знанието. Кметът на Гара Лакатник – Иван Илиев се обърна към всички с приветствено слово.

Ремонтът на покрива на училището  приключи точно на време. Местните майстори си свършиха работата в срок, като им помогна и кмета на селото Иван Илиев. Ремонтните дейности започнаха  на 14-ти август, а официално обекта бе приет на първия учебен ден. Цялостен ремонт на покрива на ОУ „Христо Ботев“ ,  и то за месец, не е правен до сега. Във времето е имало само частични такива. Два от кабинетите в училището също са рехабилитирани. Всички ремонтни дейности са oсъществени благодарение на общинско финансиране.

В събота /17.09/ бе поставена информационна табела на площадчето, където започва пътеката край Петренски дол. Тя е изработена, по идея на кметство Губислав , от lakatnik.info и Рафтинг по река Искър, а дървената рамка изработи Правдолюб Петков.

Дано новата 2019 бъде изпълнена с още повече запомнящи събития, които да радват, както лакащани, така и гостите на селото.