Паметник „Септемврийци 1923 г.“

паметник "Септемврийци 1923г.", снимка: Добри Иванов

На 28.09.1923 година, три дни след избухване на Септемврийското въстание, на скалите срещу Гара Лакатник, смъртта си намират Милан Петров, Стефан Трифонов, Йордан Куртев и Димитър Бояджиев. Те биват разстреляни и хвърлени в дерето от Нечов камик, след като фашистите удрят в гръб въстаниците.

В памет на четиримата на скалите е издигнат паметник. Идеята при строежа е да наподобява войнишко кепе. Години наред останките на септемврийците се съхранявали в подземие под масивния паметник. Местни хора разказват, че вандали разбили гробницата и разпръснали костите. В момента там зее дупка.

В годините на демокрацията била разрушена и паметната плоча, възстановена отново през 2010 година. През 1950 година село Осиково  е преименувано на името на Милан Петров, от където е родом, и от тогава то носи името Миланово.

Гледката, която се открива от монумента е великолепна и пленителна, спираща дъха и заслужаваща да се види не само на снимки. До него се стига по пътеките през Лакатнишките скали или по асфалтовия път  за село Миланово – отбивката е в ляво преди селото.

Снимка: Борис Кръстев

Видео

YouTube канала на автора: DOPE ZOO, Facebook страница: DOPE ZOO

Снимки

Карта

Натиснете този бутон за да отворите картата в Google Maps на вашия смартфон.

Ако се движите по пътеката може да активирате GPS модула на устройството за да видите вашето местоположение спрямо маршрута.