Петрозара от Своге – дете на изкуството (ИНТЕРВЮ)

Петнадесет годишната Петрозара Порязова от град Своге е сред номинираните деца във фонадацията на Димитър Бербатов за Успелите деца на България. Тя е ученичка в 8-ми клас в ПГ „Велизар Пеев“ – гр. Своге, номинирана е в област изкуство, сфера поп пеене. Неин ръководител е известната певица Мими Иванова. Това беше и повода да я потърся, и да поговорим за музика, и за нейните успехи и постижения.

В разговора научавам, че тя далеч не се ограничава само с музиката. Тя е просто човек на изкуството. От 5 години Зари тренира и акробатика, там също има много спечелени медали. Била е на кастинг в „Шоуто на Слави“ за сценична партньор на г-н Андреев. За това участие тя разказва: “ Когато отидох на кастинг за сценична партньорка на господин Андреев в „Шоуто на Слави“ бях много притеснена и развълнувана. Не успях да премина по-напред, но определено ще запомня това свое преживяване, беше магическо и незабравимо.“

Във време на извънредно положение, време на тревоги и грижи, но и в дните около най-големия християнски празник Великден, се надявам разговора ми със Зари да Ви усмихне, да Ви зареди с положителна емоция и енергия. Защото заради децата си струва да се борим и издържим стоически всяка буря, защото те са нашето бъдеще и ние сме длъжни да им осигурим хубаво такова.

Зари е повод за гордост не само за жителите на Своге, но и за цялата община. Ето какво ни разката тя за любовта към музиката и изобщо към изкуството.

Здравей Зари, ти си само на 15, но вече имаш много отличия в областта на музиката. Кой откри таланта ти и кога започна да се занимаваш с пеене?

Здравейте! От малка пея и обичам да се изявявам на сцена. Моите родители забелязаха, че имам талант и решиха да ме запишат на уроци при вокален педагог. 

Помниш ли коя е първата песен, която изпя пред публика?

„What ‘s Up „-  4 Non Blondes

Как се насочи към поп музиката, това ли е любимият ти жанр?

Моят вокален педагог ме насочи към поп пеенето.  

Част си от музикална школа „Развигор“, от кога си там?

От четири години имам честта да се обучавам в школата на Мими Иванова и Развигор Попов. Родителите ми бяха решили да ме запишат на уроци и ме заведоха на кастинг, на който бях приета.

Няма човек в България, който да не знае коя е Мими Иванова, каква е тя като вокален педагог? 

Тя е изключителен професионалист, много земен и мотивиращ човек. Радвам се, че имам възможността да бъде мой вокален педагог. 

Имаш ли си любима песен?

Нямам конкретна, много са.

Какви са твоите отличия до момента, сигурно си била на много фестивали и конкурси?

2019 година беше много силна и запомняща се за мен. Завоювах следните отличия: 12 първи места, едно второ и едно трето от Национални и Международни  музикални конкурси.

Ето и част от тях:

* Първо място (единствено) – категория „Поп вокал“, ІV ВГ – VII Общонационален конкурс „Път към славата“ – София, 08-10.02.2019 г.
* Първо място (поделено) – категория „Мюзикъл“ – XV Международен фестивал на изкуствата „Кръстопът на музите“ – София, 18-20.10.2019 г.
Конкурсът е в календара на Министерството на културата.
* Първо място (единствено) – ІІ ВГ – XIX Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа” – с. Минерални бани, 31.05-01.06.2019 г.
Конкурсът е в календара на Министерството на културата.
* Първо място (единствено) – XVIII Национален фестивал на читалищното вокално изкуство – София, 10-12.05.2019 г.
Конкурсът е в календара на Министерството на културата.
* Трето място (единствено) – І категория, ІІІ ВГ – XIV Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика” – Г. Оряховица, 19-21.04.2019 г.
Конкурсът е в календара на Министерството на културата.

Кой те номинира във Фондацията на Димитър Бербатов, има ли как хората да подкрепят твоята номинация?

Моята майка ме номинира във Фондацията на Димитър Бербатов. Всеки, който желае може да гласува за мен в сайта на фондацията. (Може да го направите ТУК като натиснете бутона АПЛОДИСМЕНТИ.)

Кога е награждаването и какви са твоите очаквания?

Трябваше да е през месец май, но заради епидемията и извънредното положение, не знам точно кога ще бъде.

За какво мечтаеш?

В краткосрочен план да приключи тази епидемия, а в дългосрочен – да имам успешно бъдеще в сферата на изкуствата.    

Колко време отделяш за музика?

Всяка свободна минута, която имам. Аз ставам с музика и си лягам с музика. 

Имаш ли любими занимания извън музиката?

Да, разбира се – актьорско майсторство, рисуване, тренирам акробатика, обичам да чета. 

Как прекарваш времето в тази ситуация на извънредно положение?

Трудно. Аз съм социална личност, обичам да общувам, да излизам с приятели, като всички на моята възраст. Сега учим онлайн и за нас е нещо ново и за учителите също. Надявам се скоро да премине всичко и да се върнем към нормалния ритъм на живот.

Благодаря ти, Зари.

И аз благодаря и желая на всички здраве.

Снимки в публикацията: личен архив на Петрозара

Видео от първият конкурс на Петрозара: