Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ФК Искър 2005

Снимка: Ангел Лазаров

Гара Лакатник винаги е било селище с дългогодишни традиции, както в културен, така и в спортен план. В селището винаги е имало и продължава да има талантливи и самодейни хора. Доказателство за това е и футболният отбор на Лакатник – ФК ИСКЪР 2005. Отборът датира от около 1926 – 1927 година , а стадионът се е казвал Лакатник и Дружба. Това е тим с история и добро име през годините във футбола в софийска област. Носил имената ФК Милан , ФК Искър, днешният ФК ИСКЪР 2005 продължава да радва почитателите на футбола в района.

През 2004 година момчетата от Искърското дефиле заслужено се пребориха за първото място в групата си , с право на участие във „В” група. По стечение на независещи от човека обстоятелства, обаче, по това време стадионът в Гара Лакатник бе разрушен от свлачище. Това е и причината, която спира отбора да заиграе в редиците на „В” група. Липсата на подходяща база и средства принуждава ръководството на лакатския отбор да предостави правата си на ФК Драгоман. Времето минаваше и този стадион, ехтящ някога от викове на запалянковци и детски смях, все пустееше. Но и това не се оказа спънка пред „лакатските лъвове” да се откажат от стремежите и целите си. На следващата година те създадоха ФК „Искър 2005“, за да могат отново да практикуват любимия си спорт. Момчетата играеха домакинските си мачове на чужд терен – в Гара Бов или град Своге. Въпреки че няма нищо по – хубаво от това да играеш пред собствена публика, да усещаш подкрепата на приятели – това амбицира много повече – въпреки това те продължаваха да бъдат отбор. А хората просто искаха на това пустеещо място отново да падат голове…
Чакането си струваше. На 12.10. 2013 година с много музика, скара , бира, програма от читалище “Искърски пролом” при Гара Лакатник и футболни двубои между детски отбори от община Своге, местните жители отпразнуваха новата си придобивка – съблекални на стадиона. След ремонта на стадиона в Своге, съблекалните в Лакатник са втория по – мащабен проект от този тип на територията на общината. Разбира се, най -голяма радост на феновете дошли на стадиона в Лакатник, донесе отборът на ФК Искър, който изигра първото си домакинство брилянтно и след драматичен развой на мача, успя да победи съперника си Спортист ( Драговищица). Момчетата от Дефилето използваха случая, за да покажат и новите си екипи, с които се състезават и в момента.
Иван Вазов посвещава, на величествената природа в Лакатник, стихотворението си „ Екът на Лакатнишките скали”. Сега викове на запалянковци и футболисти отново събудиха този ек на стадиона край река Искър. От 2014-та ФК ИСКЪР 2005 отново играе домакинските си мачове на собствен терен, има резервни скамейки и се радва на нова добре оборудвана съблекалня.
Пожелаваме на ФК Искър 2005 – Лакатник много победи и незабравими футболни емоции.

 

Стадион Гара Лакатник

Стадион „Дружба“

Галерия