Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Алпинизъм около Лакатник

Алпийски заслон „Орлово гнездо“, снимка: lakatnik.info

Лакатник е с характерен мек собствен микроклимат. Преобладават слънчевите дни, но не са изключение и внезапни превалявания. Районът е карстов и след краткотраен дъжд скалите (варовик) изсъхват бързо, така че може да се продължи катеренето. Практиката е показала, че може да се катери през всички сезони .
Пролет. От март до юни условията за катерене са много добри. През април е удачно да се използва денят между 10 и 16 часа, докато през юни е по-добре обедните часове да се избягват.
Лято. Температурите са високи и трябва да се носи много вода. Катери се рано сутрин или надвечер. Различното изложение на отделните маршрути позволява в повечето случаи да се подбере сенчесто място. Често полъхва и живителен ветрец.
Есен. След пролетта това е другият най-популярен сезон. Въпреки дъждовните дни без проблеми се катери по всички масиви чак до късна есен (и декември).
Зима. Софийските катерачи (особено преди построяването на изкуствени стени в София) идват на Лакатник при всеки по-топъл зимен ден. Най -подходящ район за целта се оказват Вражите дупки. В сравнение с Алпийска поляна там е по-защитено от вятър и слънцето понякога напича така, че може да се катери и по къси ръкави. Лакатнишкият март може да се отнесе по-скоро към пролетните месеци.