Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Карстов извор „Житолюб“

Карстов извор „Житолюб“ се намира в подножието на Лакатнишките скали, под пещера Темната дупка на 8 м. от нивото на р. Искър. Изворът е един от най-големите карстови извори в страната и е рожба на две подземни реки – Петренски дол и Пробойница . Те преминават през водните етажи на пещерата Темната дупка и през тесен сифон се изливат в извора в подножието на скалите, а от там се оттичат в река Искър. Дължината на притока е 59 метра и затова има твърдения, че „Житолюб“ е една от най-късите реки в България. При поройни дъждове през него преминават до 1200 литра в секунда. Около извора са разположени ресторант и изкуствено езеро.

През 2008 година Орлин Колов – Фори се гмурка и прониква в карстовия извор. Целта е да се картира подводната галерия и да се прецени дали е възможно да се премахне блокажа в края да бъде разчистен. От гмуркания в предишни години  става ясно, че сифона е запушен от голям камък.

Фори се гмурка и разпъва маркировъчно въженце. Дължината на сифона се оказва 38м., а дълбочината -3 м с две малки въздушни кубета в него. Формата му е крушовидна, като широчината варира между 1-1.5 м. Водата е бистра с видимост 3 м. Скалата се оказва абсолютно чиста. Поради това сифона не се мъти. В края си е блокиран от камък с височина 2 м и в дясно от него от два по-малки. В средата между тях има тесен отвор..

Експедицията е реализирана от пещерните клубове „Студенец“ – Плевен и ПК „София“.

 

Информация

  • непосредствено до р-т "Пещерата"

Галерия