Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Паметник „Септемврийци 1923 г.“

На 28.09.1923 година, три дни след избухване на Септемврийското въстание, на скалите срещу Гара Лакатник, смъртта си намират Милан Петров, Стефан Трифонов, Йордан Куртев и Димитър Бояджиев. Те биват разстреляни и хвърлени в дерето от Нечов камик, след като фашистите удрят в гръб въстаниците.

В памет на четиримата на скалите е издигнат паметник. Идеята при строежа е да наподобява войнишко кепе. Години наред останките на септемврийците се съхранявали в подземие под масивния паметник. Местни хора разказват, че вандали разбили гробницата и разпръснали костите. В момента там зее дупка.

В годините на демокрацията била разрушена и паметната плоча, възстановена отново през 2010 година. През 1950 година село Осиково  е преименувано на името на Милан Петров, от където е родом, и от тогава то носи името Миланово.

Гледката, която се открива от монумента е великолепна и пленителна, спираща дъха и заслужаваща да се види не само на снимки. До него се стига по пътеките през Лакатнишките скали или по асфалтовия път  за село Миланово – отбивката е в ляво преди селото.

Информация

  • Лакатнишките скали

Галерия