Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

хижа Тръстеная

хижа Тръстеная

Местоположение: в местността Свредело в Голема планина – част от Западна Стара планина
Надморска височина: 1170 м

Изходни обекти:

с.Лакатник – 7 км от с.Гара Лакатник и 1 ч. и 30 мин. по маркирана в червен цвят пътека
с.Бов – 5 км от с.Гара Бов и 1 ч. и 30 мин. по чакълест път
манастир Седемте престола – 2 ч. и 30 мин.

Хижа Тръстеная (Тръстена) се намира на международния маршрут Ком-Емине (Е-3), източно от Искърския пролом в подножието на вр.Издримец (1492 м). Разполага с места за 30 души и малка столова. В близост до хижата има три езера, букови гори и просторни поляни, подходящи за разходка. Хижа Тръстеная е известна с големите си малинови насаждения и производството на малиново вино.

Откъм Искърския пролом до хижата водят два пътя от с.Гара Лакатник и с.Гара Бов, вторият от които е проходим за леки автомобили, макар и да не е в добро състояние. От с.Гара Лакатник до с.Лакатник има редовна автобусна връзка, както и маркирана в червено пътека – част от маршрута Ком-Емине, която почти изцяло следва пътя. След селото до хижата се следва маркираната пътека. Интересна забележителност по пътя е намиращата се в основата на скален венец вляво пещера – Пещерето. Представлява хоризонтален тунел с минимална денивелация и дължина от над 200 м. От с.Лакатник до хижа Тръстеная отнема 1 ч. и 30 мин.

Друг подход към х.Тръстеная е този от Осеновлашкия манастир Седемте престола. Пресича се река Габровница и се следва неподдържана синя маркировка в западна посока. Тя върви по почвен път до първия остър ляв завой, където се отделя вдясно и се изкачва стръмно по склоновете на вр.Издримец. След около 1 ч. и 30 мин. от старинния манастир пътеката се среща с маркираната в червено пътека между хижите Тръстеная и Лескова. Тръгва се надясно и много скоро се излиза на поляната северно от вр.Издримец. Оттам може да се продължи по маркираната пътека до хижата за 1 ч. или да се изкачи върхът без пътека и да се слезе към хижата през гората, което удължава прехода с около 30 мин.

Маршрути:
вр.Издримец (1492 м.) – 1 ч. и 15 мин.
х.Лескова – 6 ч.

Изкачването на вр.Издримец е най-интересният маршрут в района на хижата. Тръгва се по червената маркировка за х.Лескова, за 1 ч. се достига поляната северно от върха, който изглежда внушително от тази страна, въпреки скромните си 1492 м.н.в. По стръмните склонове до котата се достига без пътека за 15 мин.

От х.Тръстеная до х.Лескова се стига за 6 ч. по маркираната в червено пътека, следваща главното било. Пътеката минава край вр.Чукава (1588 м.) – първенец на Голема планина.

Информация

  • маршрут Ком-Емине (Е-3)

Галерия