Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отбелязваме Борисовден

Имен ден празнуват Борис, Бориса, Боряна, Борислав, Борил

Днес (2 май) Българската православна църква отбелязва Борисовден. Денят е посветен на паметта на Св. цар Борис I – Покръстител на българите.

Празникът е започнал да се празнува в Средновековието, но няма писмени доказателства за точното начало. Датата 2-и май не е случайна, на този ден през 907-ма година умира цар Борис Покръстител, един от най-великите български царе. Той е наречен равноапостолен светец.

Цар Борис I приема и учениците на Кирил и Методий през 885-а година и има важен принос за въвеждането и разпространението на българската писменост.

2-и май, когато честваме Успение на цар Борис Покръстител, да бъде обявен за официален празник у нас. За това настояват кметовете на старата столица Плиска и на община Каспичан, съобщава БНР. Инициативата ще бъде подкрепена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и проф. Божидар Димитров.

Кметът на Каспичан Милена Недева уточни, че по-късно днес ще бъде осветен големият кръст в Двора на кирилицата. Той е един от най-големите кръстове в България, висок е 12 метра. Той ще бъде осветен от Варненския митрополит.

В 18:00 часа на площада на град Плиска, до паметника на цар Борис I, ще иматържествен концерт. Началото на концерта, след вдигането на знамената и поднасянето на венците, ще започне с благодарствен молебен, който ще бъде отслужен от Негово високо преосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

 

Източник: Стандарт