Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Инициативата „Търкулнала се питката… та чак до Своге“ се спря в първите четири села от Искърското дефиле – Томпсън, Реброво, Владо Тричков и Луково.

От 17-годишни деца до 100-годишни баби показваха своите произведения, някои отнели по четири-пет часа на майсторите. 12 села се обединиха, за да отпразнуват в продължение на месец по забележителен начин създадените от Иван Вазов в района пътеписи.

По-стъпките на Иван Вазов… 120 години по-късно даде и началото Фестивал на брашното. Във всяко едно от кътчетата, през които е минавал патриархът на българската литература са го посрещали с питка, мед и сол. В района Вазов е създал едни от най-ярките си пътеписи – Своге, Бов, Из мала стара планина, Седем престола Искърски пролом, При шума на Искъра, По висините и в самотиите и други.„Когато Вазов за първи е видял тези природни красоти, около които ние живеем, е възкликнал, че с думи не може да ги опише и с перо не може да ги изпише“ – каза лечителят на района – д-р Маринков, един от инициаторите на събитието. Той бе и част от журито по оценяването на погачите. Компания му правеха италианският шеф готвач Винченцо Абате, певицата Весела Маринчева, дизайнерът Едис Пала, зам-кметовете на Своге – Георги Петков и Христо Йовов, както и Мирослав Александров – кмет на с. Томпсън, Георги Петков – кмет на с. Реброво, Силвио Димитров – кмет на с. Владо Тричков, Румен Колев – кмет на с. Луково. Всички участници получиха грамоти, а победителите и парична награда.

Участниците представяха по различен начин своите погачи – произведения на изкуството – с народни танци и песни, рецитираха и пяха песни по стихове на Иван Вазов. Облечена в народна носия, конферансие на събитието бе ТВ водещата на предаването „Позиция“ по Евроком ТВ – Нина-Никол Хамилтън. В с. Томпсън победителка стана Ася Найденова, в с. Реброво – Миглена Цветкова, в с. Луково – Анита Павлова, а във Владо Тричков – Емилия Христова.

Те заедно с финалистките и от останалите села ще участват на големия финал на 7- ми май на площада в град Своге. Фестивалът продължава в селата Дружево, Миланово, Лакатник и Бов, Искрец, Свидня, Церово и Лесковдол. Финалната цел на Фестивала е той да добие национална популярност и с дарения да бъде изграден паметник на Иван Вазов над Лесковдол до старата воденица.

 

 

 

Източник: www.svoge.bg