Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Йордановден е!

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден). Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонениетона Вълхвите. Исторически празникът в различните християнски традиции е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово). На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата.

И тази година смелчаци ще премерят сили в ледените води на езерото до „Пещерата“ в подножието на Лакатнишките скали в търсене на Светия кръст. Ритуалът по отбелязването на Богоявление и хвърлянето на кръста ще започне в 12 часа, когато ще бъде отслужен водосвет.
Желаещите да вземат участие в обреда трябва да са православно кръстени християни и да са навършили 16 години.

Традицията с хвърлянето на кръста в Лакатник бе възродена миналата година. В студените води на езерото край ресторант “ Пещерата “ тогава се хвърлиха трима мъже. Кръста, след упорито търсене, извади Емил / Ментето /.

Очаквайте репортаж от днешното честване на празника в Гара Лакатник.

Източник: Уикипедия, Facebook

 

Екипът на lakatnik.info честити празника на всички именници!