Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Няколко идеи за игра с децата в дъждовните дни

Знаем, че Лакатник е доста привлекателно място за разходка, особено, ако сте с дете. Тук е тихо, спокойно, а природата очарователна. Всеки би довел детето си тук, за да подиша чист въздух и да поигаре на воля.

За жалост лошото време чука на вратите ни и скоро ще ни принуди да прекарваме по-голямата част от времето си вътре.

Ето няколко идеи от родители за занимания с децата през уикенда:

„Вземаме празни пластмасови бутилки, цветни хартии, лепила, хартиени чашки, чинийки и други подръчни материали и правим измислени от децата типажи – чудовища, динозаври, маски за лице.“ (Анжела)

„Правим домашни бисквити, а докато се пекат – гледаме някой любим семеен филм заедно.“ (Джейн)

„Позволявам на моите деца да се пързалят по стълбите с коша за пране или някоя по-голяма табла, която наподобява шейна. За да не се наранят, в края на стълбите нареждаме голяма купчина възглавници и меки играчки. Тази забава е подходяща за по-лекичките деца до 10 годинки, защото колкото е по-голям човек, толкова натъртванията са по-сериозни и по-болезнени.“ (Пати)

„У дома дъждовните дни са прекрасна възможност децата ни да преоткрият любимите си играчки, да четем интересни книги, да гледаме филми или просто да си седим заедно и да си мечтаем. Най-доброто, което можем да правим в дъждовните дни, е да не правим нищо и да не досаждаме непрекъснато на децата, така че те да се отдадат на своите собствени занимания и въображение.“ (Бри)

„Последният път, когато останахме у дома, заради дъжда направихме кукли от картон и дървени лъжици. След това децата измислиха цяла пиеса, в която включиха и нас. Беше прекрасно.“ (Мария)

„В дъждовни дни, когато децата се разлудеят, замесвам солено тесто и ги оставям да правят фигурки от тях. Това винаги ги успокоява, много обичат да правят това.“ (Жасмин)

„В дъждовните дни, когато оставаме у дома… правим пици. Много се забавляваме докато месим тестото, а след това го гледаме как се надига, после приготвяме продуктите за гарнирането им и накрая да ги следим кога ще се опекат. Докато трае това, всички правим различни физиономии на задоволство и радост, което ни забавлява още повече.“ (Кейт)

„Веднъж накарах децата да си направят свои собствени карти и да измислят своя игра с тях. Те измислиха цял въображаем свят с реки и гори, в които се случваха най-невероятни истории.“ (Джери)

„Предизвикайте децата да направят собствени карти. Поддържам ролката тапет на плавателния съд. Те обичат да седят заедно, да говорят за въображаемите светове, които правят, армиите, които нахлуват, реките и горите.“ (Ан-Мари)

„Събираме столовете и диваните и ги покриваме с одеяла и чаршафи. Това е детската база за игра в дъждовни дни, тайното им място за игри, четене на книги или декор за разказване на страшни приказки.“  (Мери)

„Аз съм от Норвегия, където имаме една поговорка за дъждовните дни: „Няма лошо време, има неподходящо облекло.“ Ако децата ни са подходящо облечени, няма никакъв проблем да са навън по всяко време. Те могат да се забавляват навсякъде и във всякакви метеорологични условия. Не променяйте плановете си, заради малко дъжд – просто се облечете подходящо.“ (Том)

Снимката е илюстративна. Източник: pixabey.com