Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Планинарски приложения за Android

Днешните технологии ни помагат в много отношения и планинарството не прави изключение. Вече има много приложения за мобилни телефони, които могат да ни бъдат доста полезни по време на походните ни в планината. По-долу ви предлагаме няколко от тях, които ние лично в planinar.org сме проверили с времето и ползваме в планината.

1. OruxMaps
Това е едно от най-добрите безплатни GPS приложения, за които можем да се сетим. Разполага с всички, необходими опции, които биха ви потрябвали в планината. Можете да ползвате, както онлайн карти, така и предварително свалени такива в img формат. Това е и една от основните причини да си го качим и ние. Чрез това приложение можете да ползвате изключително подробната планинарската карта на BGMountains на телефона си. Подробни инструкции за инсталиране можете да намерите тук.

Друго основно предимство на това приложение е, че то позволява свързването с външен GPS приемник, което ще ви помогне да запазите батерията на телефона си за по-дълго време в планината. За тази цел ние ползваме Holux-M1000 и върши работа.

Сред другите полезни гъдели, които дава OruxMap са възможностите да запазвате POI точки, да зареждате запаметени преди това маршрути в GPX и KML формат и да ги следвате, да споделяте местоположението си в реално време, да записвате маршрута, по който се движите и да преглеждате графики от него, както и още много други.
Официален сайт
Приложението в Google Play

2. OsmAnd
Предимството на това приложение е, че с него можете да използвате в офлайн режим другa много подробна карта – OpenStreetMap. Предлага също така опцията за навигация, записване на маршрути, точки на интереси и много други.
Приложението в Google Play

3. GPS Essentials
Можете да използвате това приложение за да видите цялата налична информация, която е в състояние да ви предостави вашият вграден GPS приемник. Има си всичко, което ви е нужно. Показва ви вашите точни координати, има компас, визуализира местоположението на спътниците и маркира онези, от тях към които сте свързани. Може да добавя GPS координати към снимките ви и др.
Приложението в Google Play

4. GPSies
Сайтът gpsies.com предлага огромна база от GPS тракове, които можете да свалите във всякакъв формат. Маршрутите в България са над 2000 и непрекъснато се увеличават. Свои маршрути можете да качите и вие, а също така се предлага възможността да ги създавате директно на сайта върху карта. С помощта на приложението можете да свалите маршрутите директно на телефона си и да ги следвате до някоя забележителност, хижа, връх или др. Приложението ви показва най-важната информация за маршрута – денивелация, общо изкачване и спускане, разстояние и др.
Приложението в Google Play

5. Peak.ar
Вероятно ви се е случвало, когато сте в планината да се чудите, кой е този или онзи връх. Peak.ar решава точно този проблем. Включвате приложението и насочвате камерата на телефона си към въпросния връх. На екрана ще видите надпис с името на върха над него. Приложението не работи съвсем точно понякога, но е достатъчно за да се ориентирате добре.
Приложението в Google Play

6. ski Bulgaria
Без значение дали карате ски или не, ski Bulgaria може да ви покаже полезна информация за ски курортите в България. Включва времето, работещите лифтове, а има и web камери.
Приложението в Google Play

A вие кои приложения ползвате?

източник: planinar.org