Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Традиционно преминаха празниците на Гара Лакатник 2014г.

IMGP6085_wmДесетки младежи от цяла България се включиха във факелното шествие на Лакатнишките скали в събота, 10 май. Цял ден преди това ентусиасти се спускаха по алпийски тролей под  причудливата къщичка „Орлово гнездо“. Той беше направен за поредна година от спасителите от отряда на Планинската спасителна служба в Лакатник специално за празненствата на селото. Привечер за пореден път от 2001 – ва година насам при Кръста на загиналите планинари и алпинисти високо в скалите бе отслужен водосвет. Същия ден от сутринта деца изрисуваха платната срещу ЖП прелеза в Гара Лакатник в ярки багри под вещото ръководство на художника Мирон Манлихеров. От няколко години насам входът на селото придоби нов облик, след като по идея на кмета Иван Михайлов бившите рушащи се лозунгови табла, останали наследство от социалистическо време, бяхареновирани и се превърнаха в платна за изява на местни художествени таланти.

През целия ден на площада в селището имаше традиционната скара-бира,а а успоредно с нея вървяха и репетиции ата вечер.
Вечерта факлонисците бяха посрещнати от цялото село и гостите на събора, след което празнична програма изнесоха самодейни читалищни състави.
Презентиран бе и нов сайт, посветен изцяло на село Гара Лакатник и околностите, от неговия създател Станислав Бaлев.
В приветственото си слово кметът благодари на спонсорите на събитието и поздрави присъстващите, като отбеляза, че идеята Лакатник отново да се превърне в атрактивно туристическо средище в Искърското дефиле, вече се осъществява с тези празници.
Колоритна заря ознаменува емоцията на честванията. Тя продължи повече от 20 минути и озари празничното небе над селото в запомнящ се спектакъл на звуци и светлини.