Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Честита Баба Марта!

По стар български обичай на първи март посрещаме символично пролетта и Баба Марта. Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени вълнени чорапи.
Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената здраве и сила. Това е обяснимо, защото носенето на мартеницата е в края на зимния сезон, когато жизнените сили са на изчерпване.

По традиция мартеничките се връзват от най-възрастната жена в семейството, която благославя: „Да има здраве по хора и добитък, да раждат овошките, да бягат змии и гущери от хората, да има сполука в добитъка…“

Мартениците се носят дотогава, докато не се види лястовичка, щъркел или цъфнала овошка. Тогава всеки сваля своята мартеница и я закача на дърво или храст – за здраве и хубост.

В старите времена мартеницата е била възприемана като ритуален знак – амулет, предпазващ от злите духове. Дори и сега българите вярват, че ако носят мартениците през март, ще са здрави цяла година.

Баба Марта олицетворява пролетта, слънцето. Според вярването, Баба Марта е стара жена и е куца. Затова и носи железен бастун да се подпира на него. Народните вярвания описват характера й като много непостянен. Когато се усмихва, слънцето грее; когато е ядосана – студ сковава земята. По-голяма част от ритуалите имат за цел да я омилостивят.

Баба Марта има и много изисквания, относно хората, които ще види на първи март. Старците не излизат рано сутрин, защото може да я ядосат. Тя обича да вижда млади жени и момичета на нейния ден, което означава, че времето ще е хубаво и топло.

Тя е благоразположена към хората, които носят мартеница. Те са направени от вълна, коприна или памук, заплетени от млади жени. Основните цветове са бяло и червено. Конците са усукани заедно. Традиционните мартеници може да включват и други елементи като сребърни монети, мъниста, чесън, охлювени черупки, косми от конска грива и т.н… Заедно те правят амулет.

На първи март всеки трябва да носи мартеница, особено малките деца, младоженците или новородените домашни животни. На някой плодни дръвчета, дръжките на вратите и избите също се слагат мартеници. Има специални места, на които се слагат мартеници – на китките, на врата като огърлица или на дрехите отляво.

Честита Баба Марта!

 

източник: DarikNews.bg