Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Лакащани притеснени – пренасочват трафика от Петрохан към Искърското дефиле

От днес се спира движението на камионите над 10 т през прохода „Петрохан“ – път II-81 Монтана – Костинброд. През тази седмица участъкът ще продължи да се ползва като обходен маршрут за превозните средства над 12 т, пътуващи от Видин за София, които преминават през прохода поради модернизацията на път I-1/Е-79 Мездра-Ботевград, в участъка Ребърково-Лютидол, съобщават от агенция „Пътна инфраструктура“.

Също така от днес тежкотоварните МПС ще преминават двупосочно по другото алтернативно трасе на E-79 – път II-16 Мездра – Нови Искър през Искърското дефиле, по което в момента преминава тежкият трафик за Видин. Очаква се това да продължи до началото на декември, когато целият тежкотоварен трафик ще бъде прехвърлен по Е79.

Жителите на село Гара Лакатник са притеснени от този факт, тъй като на хората, живущи в квартал Пробойница, се налага ежедневно да пресичат път II-16. Пешеходната пътека, която се намираше под ЖП гарата след моста беше премахната през есента на 2019.

Заличаването на съществуващата пешеходна пътека повиши допълнително риска за здравето и живота на преминаващите пешеходци. В посочения участък в недалечното минало загина пешеходец, блъснат от преминаващ тежкотоварен автомобил.

Още през юли лакащани входираха в АПИ искане придружено с подписка за изграждане на пешеходна пътека и монтиране на парапет на републикански път път II-16 Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър в участъка от урбанизираната територия на с. Гара Лакатник до ж.п. гара Лакатник. Отговорът на АПИ е, че пешеходната пътека попада извън населено място, с ограничение на скоростта 90 км/ч. (Тогава защо изобщо някога е съществувала? Защо има табела преди разклона за Пробойница с обозначение за начало на населено място, а именно Гара Лакатник и знак за ограничение на скоростта?).

Друг е въпросът, че пресичането от дървения мост до началото на пътеката за скалите също е изключително опасно.  За пример искам да дам община Мездра – във всички населени места на територията на общината, през които минава републикански път път II-16 има изградени легнали полицаи. Ситуацията е изключително неприятна и доста рискова. Всички знаем колко пътни произшествия станаха по този път в последно време.

Ние лакащаните искаме сигурност, когато пресичаме пътя и контрол на движещите се по него.