Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Учредиха туристическо дружество Понория (СНИМКИ)

На 12-ти октомври 2019 г. в хижа Тръстеная (село Лакатник), група приятели се събрахме за да учредим ново туристическо дружество, наречено Понория. Неговите цели са развитие на планинарството в България и в частност популяризиране на Понор планина, като място за спортно-туристическата дейност.

Това е естествено продължение на нашите неколкогодишни усилия да поставим планината сред популярните дестинации на туристическата карта. В миналото възстановихме туристическата маркировка по маршрутите от село Заселе до хижа Пробойница и от село Зимевица до връх Тодорини кукли. Поставихме информационна табела на първенеца на Понор – връх Равно буче (община Годеч), който до този момент беше несправедливо пренебрегван в спора за първенството, за сметка на популярния вече връх Сърбеница.

Само с няколко указателни табели превърнахме водопад Добравишка скакля от напълно непознато място в известна дестинация за планинарство с деца. Скоро предстои поставянето на още около 20 информационни табели, които ще направят пътеките още по-безопасни и приятни за разходка. През цялото това време не спирахме да показваме забележителностите на планината пред аудиторията, която успяхме да изградим в социалните мрежи и която днес наброява над 1000 души.

Вярваме, че усилията ни са в правилната посока и в името на нещо добро – по-полярна и търсена Понор планина. Върху този непоклатим фундамент ние се опитваме да градим бавно, но сигурно подобряване живота на местните жители, опазване на културното и природното ни наследство, любов към страната и здрави българи. Четирите колони на нашия дом – българското село. Ето затова Понория е уникален проект без аналог, обречен на успех, заради общополезните си цели, които си е поставил да постигне. Водени от думите на Христо Проданов, че „Там, където има воля, има и път!“, ще доведем делото до край.

Ние от туристическо дружество Понория протягаме ръка към всеки, който по някакъв начин симпатизира на редовете по-горе. Защото пътят към целта е по-лек и приятен, когато се върви рамо до рамо с верен другар.

Повече за дейността на дружеството можете да прочете на ponoria.com. Там ще разберете и как можете да станете член. За всякакви идеи, въпроси и предложения ни пишете на [email protected].

Текст и снимки в публикацията: ТД Понория